AMK Permatang Pauh

Kalau takut dilanggar kereta.. jangan berumah ditepi jalan!!!

Tian Chua ‘Gigit’ Polis, 22 Okt Keputusan Kes

Posted by amkpermatangpauh on September 25, 2009

KHAIRY JAMALUDDIN / TIAN CHUAMahkamah menetapkan 22 Oktober depan untuk memutuskan kes Ahli Parlimen Batu Tian Chua yang dituduh mencederakan polis sewaktu perhimpunan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) berhampiran Parlimen, dua tahun lalu.

Majistret Mohd Faizi Che Abu membuat keputusan berkenaan setelah mendengar hujah daripada pihak pendakwaan dan pembelaan di Mahkamah Majistret Jenayah 2, Kompleks Mahkamah Jalan Duta Kuala Lumpur hari ini.

Tian Chua ketika ditemui di luar mahkamah berasa yakin akan kemenangan dalam kes yang telah berlanjutan sejak 11 Januari 2008.

“Kebanyakan saksi secara nyata menyaksi saya di pukul dihentam pada kepala semasa saya dipegang oleh pegawai polis.

“Bagi pihak saya saya amat yakin kalaulah mahkamah ini memandang semua bukti-bukti secara adil saya yakin saya akan diisytiharkan tidak bersalah,” katanya.

Tian Chua dituduh menyebabkan kecederaan terhadap Konstabel Rosyaidi Anuar, 22 dari Bahagian Narkotik, ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur di Jalan Parlimen pada 10.45 pagi 11 Disember 2007.

Tian diwakili peguam Ranjit Singh dan Razlan Hadri Zulkifli, manakala pendakwaan diketuai oleh DPP Hanafiah Zakaria.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 332, Kanun Keseksaan. Jika didapati bersalah, Tian boleh dihukum denda atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Tian akan kehilangan kelayakan sebagai ahli parlimen jika dipenjara melebihi setahun atau didenda melebihi RM2,000.

Tian ditangkap sewaktu perhimpunan Bersih di luar bangunan Parlimen kerana membantah pindaan perlembagaan bagi melanjutkan umur bersara pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dari 65 kepada 66 tahun.

Tian Chua yang berkereta pada masa kejadian ditahan dan ditolak keluar dari kenderaan oleh Lans Korporal Amran sebelum diheret dari kereta tersebut oleh Konstabel Rosyaidi.

Tian semasa kejadian berada jauh dari lokasi perhimpunan Bersih. Saksi di mahkamah dan rakaman video menunjukkan Tian dikasari dan dipukul sewenangnya oleh pihak berkuasa.

Terkecuali Konstabel Rosyaidi yang mendakwa dirinya digigit Tian Chua, tidak ada saksi mahupun rakaman yang mengesahkan tuduhan tersebut.

Tian Chua turut menafikan dakwaan bahawa beliau berdolak dalih ketika menjawab soalan dari pendakwaraya.

Ahli Parlimen Batu itu berkata soalan yang dikemukakan pendakwaraya berbaur politik dan berniat jahat.

Bagaimanapun beliau memberi kerjasama ketika soalan sama diaju peguambela dengan lebih jelas dan spesifik.

“Ya memang saya pada mulanya enggan menjawab beberapa soalan berunsur politik seperti soalan yang dikemukakan bertanya sifat saya terhadap polis adakah saya seorang yang anti kerajaan?

“Pada waktu itu saya tidak mahu menjawab kerana soalan-soalan ini tidak ada kena mengena dengan pendakwaan hanya sebagai satu taktik untuk mencemarkan atau memburuk pendirian politik saya,” katanya.

TVAntara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: