AMK Permatang Pauh

Kalau takut dilanggar kereta.. jangan berumah ditepi jalan!!!

Tol Percuma Tidak Beri Kesan : Shamsul Iskandar

Posted by amkpermatangpauh on September 18, 2009

samsuliskandar Angkatan Muda Keadilan hari ini mempersoalkan kebijaksanaan pengendali lebuhraya tidak mengenakan tol kepada sebarang kenderaan pada 18 dan 24 september ini sempena musim perayaan.
Laluan percuma itu adalah untuk pengguna Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dan Lebuh Raya Kuala Lumpur-Karak dari pukul 12 malam hingga 5 pagi.

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Md Akin berkata pemberian laluan percuma pada tarikh-tarikh berkenaan tidak akan berkesan untuk mengurangkan kesesakan di lebuh raya malah memburukkan lagi keadaan.

Banyak komen terutamanya dari Facebook tentang isu tol ini. Satu pandangan yang menarik hati saya dan pandangan saya, apabila mereka menyatakan pemberian tol percuma ini tidak boleh menyelesaikan masalah kesesakan. Ini kerana kecenderungan masyarakat, orang Melayu bila ada tol free mereka mereka akan balik pada masa, pada tarikh itu” ujarnya.

Pemberian tol percuma berkenaan meliputi semua kelas kenderaan sama ada kereta, bas mahupun lori.

Ini bermakna, kenderaan kelas pertama seperti kereta bakal menikmati pengecualian maksimum iaitu 29 ringgit sehala dari Plaza Tol Gombak hingga ke Plaza Tol Jabor di Kemaman, Terengganu dan sebaliknya.

Shamsul menegaskan kerajaan mempunyai banyak lagi pilihan yang lebih berkesan untuk memastikan penjimatan bagi pengguna lebuhraya dan pada masa sama mengurangkan kesesakan lalu lintas.

“Maka kesesakan jalan raya tidak boleh diatasi dengan cara tol percuma. Pandangan kawan-kawan saya yang ingin saya kongsi dari Facebook, mereka beritahu apa salahnya beri diskaun yang munasabah kepada mereka yang balik beberapa hari sebelum. Boleh bermula pada 16, 17 diberikan diskaun 20 peratus, 30 peratus supaya mereka boleh dapat manfaat. Mereka yang balik pada waktu itu akan dapat manfaat, mereka boleh mengambil itu sebagai satu langkah untuk pulang lebih awal dan tidak tunggu 18 hari bulan” tambahnya lagi.

Tol percuma itu di umumkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MTD, Datuk Azmil Khalid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: