AMK Permatang Pauh

Kalau takut dilanggar kereta.. jangan berumah ditepi jalan!!!

do you think Rais knows what email is? – KJ

Posted by amkpermatangpauh on August 20, 2009

rais_yatimKUALA LUMPUR, 19 Ogos: Apakah Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim tahu apa itu e-mail? Nampak soalan ini lucu untuk ditujukan kepada seorang yang dilantik sebagai menteri yang menjaga hal ehwal komunikasi negara tetapi ini bukan lawak.

Ada pihak, termasuk dalam kerajaan dan Umno sendiri yang ragu-ragu apakah Rais tahu apa itu email dan lain-lain gadget komunikasi terkini.

Perkara ini berbangkit, apabila Rais dilaporkan bercadang untuk menapis internet di negara ini.

“While we’re on the green dam, do you think Rais knows what email is? Forget FB (facebook), Twit (twitter), etc. Is he even 1.0? I think he kolot.”

(“Ketika kita semua berada di zaman empangan hijau, awak fikir Rais tahu ke apa itu email? Lupakan Facebook, twitter, dll. Adakah dia 1.0? Saya fikir dia kolot”).

Siapakah yang membuat kenyataan di atas. Dia tidak lain dan tidak bukan dari Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin Abu Bakar melalui twitter yang dihantarnya kepada seorang wartawan.

Mesej melalui Twitter ini dihantar Khairy pada jam 11.43 pagi 14 Ogos lepas kepada wartawan itu. Sesiapa yang mengikuti (following) kedua-dua pihak ini (Khairy dan wartawan berkenaan) melalui Twitter akan menerima mesej Khairy ini.

Rais dianggap terkebelakang apabila cuba menapis internet. Hatta bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir sendiri berfikir begitu.

Pentadbiran Dr Mahathir telah memperkenalkan Akta Multimedia melalui Multimedia Super Koridor (MSC) yang menjadi internet tidak akan ditapis.

Cadangan Rais dilihat cuba berselindung di sebalik usaha untuk menyekat pornografi. Matlamat sebenarnya adalah untuk menyekat pengaruh internet yang sudah berada di luar kawalan lesen kerajaan.

Ini kerana, ketika lesen akhbar di kawal oleh Kementerian Dalam Negeri, kementerian Rais mengawal lesen untuk stesen tv dan radio. Namun, internet bebas bergerak tanpa sebarang kawalan perlesenan dari kerajaan.

Ekoran cadangan ini, Rais dilihat cuba mengawal internet khasnya bloger dan laman web, sebagaimana akhbar dan tv dikawal.

Internet khasnya blogger dan laman web dianggap masalah utama komunikasi Barisan Nasional (BN) selepas kekalahan teruk mereka dalam pilihan raya umum 2008 lalu.

Untuk menghadapinya, ramai beranggap, BN perlu menyekat pengaruh ini dengan mengawalnya sebagaimana mereka mengawal akhbar dan tv.

Tetapi, Rais bukan sahaja akan berdepan dengan Pakatan Rakyat bahkan dalam Umno sendiri termasuk generasi seperti Khairy yang kini memimpin Pemuda Umno ini.

Sumber : HarakahDaily.Net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: