AMK Permatang Pauh

Kalau takut dilanggar kereta.. jangan berumah ditepi jalan!!!

Wanita Keadilan : PKR Parti Perintis Iktiraf Wanita Dalam Politik

Posted by amkpermatangpauh on June 18, 2009

Pimpinan tertinggi Wanita Keadilan menyambut baik peruntukan 30% kedudukan dalam parti untuk golongan wanita di setiap peringkat Cabang, Negeri dan Pusat.

Peruntukan ini sekaligus memenuhi keperluan Piagam Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW) dan dasar Wanita Negara bersabit kuota itu.

Ketua Wanita Keadilan, Zuraida Kamaruddin menyifatkan kejayaan PKR meminda perlembagaan itu sebagai kejayaan yang bersejarah.<p> “Parti keadilan merupakan parti pertama memperuntukkan didalam perlembagaannya penglibatan wanita 30% di semua peringkat sekurang-kurangnya. Ia satu langkah baru untuk penglibatan wanita dalam arena politik, yang diiktiraf oleh sebuah parti yang baru dan parti yang progresif. Peruntukan 30% untuk wanita tidak pernah diberikan oleh mana- mana parti lain, termasuk parti- parti lama oleh UMNO. Saya dapati UMNO, MIC dan MCA sampai sekarang masih lagi tidak dapat mengenengahkan wanita. Ini satu pencapaian kepada PKR membuktikan komitmen bahawa wanita itu diiktiraf dan diberikan tempat disemua peringkat sekurang- kurangnya 30 peratus.” Ujar Zuraida

13 Jun lalu, PKR telah meluluskan beberapa usul pindaan perlembagaan parti pada Kongres Nasional Khas 2009 di Bangi Selangor.

Antara lain pindaan perlembagaan membabitkan usul menghadkan tempoh presiden kepada tiga penggal, memindahkan hak memilih pucuk pimpinan kepada ahli biasa, memperkenalkan sistem undi sulit dalam parti, menambah jumlah naib presiden serta memperuntukkan 30% jawatan penting kepada wanita.

Ketua Wanita Selangor, Haniza Talha berkata, usaha kini perlu ditumpukan kepada mempersiapkan wanita supaya bersedia memegang sebarang jawatan dan kedudukan yang ditawarkan oleh parti.

Beliau juga menjelaskan, kerajaan negeri Selangor dibawah pimpinan Pakatan Rakyat telah pun menerapkan dasar ini dalam pentadbiran kerajaan negeri.

“Kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat telah pun memenuhi dasar ini. Ahli majlis kerajaan negeri terdiri daripada 40% wanita. Sepuluh orang exco, 4 adalah wanita. Ini menggambarkan sikap bikin serupa cakap. Maknanya kita cakap dan kita benar- benar buat dan kita buktikan kemampuan kita. Apabila kita teraju kerajaan negeri Selangor, kita laksanakan dasar tersebut. Selepas itu, kerajaaan negeri juga telah melantik timbalan speaker DUN wanita juga, iaitu saya. Dan baru- baru ini tuan speaker juga mengumumkan 3 lagi jawatankuasa pilihan khas bagi melaksanakan check and balance dan salah satu dari jawatankuasa tersebut dipengerusikan wanita.” Kata Haniza

Sumber : Suara Keadilan

2 Responses to “Wanita Keadilan : PKR Parti Perintis Iktiraf Wanita Dalam Politik”

  1. ikhwan said

    bila perpustakaan di Yayasan Aman hendak dibuka?

  2. amkpermatangpauh said

    Nanti saya tanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: